• we houden van tegels

  • we zijn nederlands

  • een klein clubje en een paar ovens

  • we houden van tegels

we houden van tegels…


We houden van tegels en vooral houden we van het patroon, het grid, dat ontstaat wanneer je een oppervlakte betegelt. Als het aan ons lag zou de hele wereld betegeld zijn, maar dat is lastig: tegels zijn vlak, en de wereld niet. Daarnaast is er vaak de noodzaak om allerlei dingen op de het betegeld vlak te monteren (je moet die tandenborstel toch érgens kwijt), en dat is wat ons betreft vaak een hinderlijke onderbreking van het grid. Daarom bedachten we een ‘tegelsysteem’ dat onze droom van een volledig betegelde wereld mogelijk maakt.

de ontwerpers


In 2001 bedachten Arnout Visser, Erik Jan Kwakkel en Peter van der Jagt een systeem waarmee de wereld betegeld zou kunnen worden. Maar: bedenken was één ding, de daadwerkelijke productie bleek een stuk lastiger. Erik Jan en Peter hebben in alle uithoeken van de wereld gezocht naar een producent, maar tevergeefs: niemand kan ronde tegels maken. In 2010 openden ze daarom hun eigen fabriek, en na een jaar vol experimenten en  mislukkingen waren ze uiteindelijk klaar om zelf te gaan produceren. De ronde constructietegels en de functietegels worden gemaakt in Velp, de vlakke tegels worden gemaakt bij een partner in Italië. Ook vandaag nog wordt er volop geëxperimenteerd om de capaciteit en de mogelijkheden in de eigen fabriek te vergroten.

 

de fabriek


In de fabriek in Velp worden de ronde constructietegels en de functietegels gemaakt. De collectie functietegels proberen we regelmatig uit te breiden met nieuwe varianten. Het maken van de tegels is een gecompliceerd en specialistisch procédé; we krijgen weleens te horen dat de term ‘fabriek’ misschien niet helemaal past bij de ambachtelijke manier van werken en de aandacht die elk DTILE-tegeltje krijgt. Iedereen is overigens van harte welkom om in Velp te komen kijken hoe een hompje klei verandert in een glimmend en bijna onbreekbaar ding. En om een kop koffie te drinken uiteraard.

het team


Er heerst een hardnekkig misverstand over de grootte van ons bedrijf. Men denkt dat we veel groter zijn dan dat we in werkelijkheid zijn. We zijn met een klein clubje, tussen de vijf en tien mensen (afhankelijk van de lopende projecten). We vinden dit prettig en we hebben het idee dat we door die bescheiden omvang flexibeler zijn dan grotere bedrijven. We proberen zo veel mogelijk een echte samenwerking aan te gaan met opdrachtgevers (Peter beantwoordt al uw vragen en helpt desgewenst met ontwerpen), en we maken regelmatig speciale tegels in beperkte oplage (Erik Jan, hoofd R&D en productie heeft als motto ‘alles kan’). En Klaartje (hier op de foto) zorgt ervoor dat beloftes worden nagekomen - op tijd.